Soms heb je van die uitgaven op de agenda staan waarvoor je niet over voldoende eigen kapitaal beschikt. Het is volkomen normaal dat je bijvoorbeeld een huis, een auto of een andere grote aankoop niet helemaal zelf kunt betalen. Het aangaan van een lening biedt hier de logische uitkomst, maar je doet er altijd goed aan om hierin niet overhaast te werk te gaan. Door geld te lenen, ga je een overeenkomst aan en daar zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. Ben je er niet 100% van overtuigd dat je de lening zonder problemen zal kunnen terugbetalen, dan begin je er beter niet aan. Je kunt op die manier misschien wel de aankoop doen die je wil, maar de gevolgen bij een niet terugbetaling zijn ingrijpend.
We geven je de belangrijkste aandachtspunten hieronder even mee.
Maak een grondig overzicht van je inkomsten en uitgaven
Hoeveel je kan lenen, hangt of van zowel je inkomsten als je uitgaven. Deze twee bedragen in kaart brengen, is je eerste taak als je overweegt een lening aan te gaan. Hoe je dit het best aanpakt? Door alle inkomsten en uitgaven van ongeveer een jaar te berekenen. Dit lijkt misschien lang, maar sommige betalingen doe je jaarlijks en die moet je natuurlijk ook meetellen. Het is enkel en alleen door zo te werk te gaan dat je een heel objectief en correct beeld hebt van je financiële mogelijkheden en ademruimte.
Hou rekening met onvoorziene omstandigheden
Je hebt nu een duidelijk beeld van je inkomsten en uitgaven, maar dan zit het werk er nog niet helemaal op. Je moet in de berekening van je maximaal leenbedrag ook rekenen houden met onvoorziene omstandigheden die doorheen de looptijd van je lening op je pad kunnen komen. Kosten aan je huis, herstellingen aan je auto en dergelijke meer kosten al snel heel wat geld en daar moet je op voorbereid zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat je voor iedere kost die op je pad komt een nieuwe lening moet aangaan omdat je geen enkele financiële reserve meer hebt.
Maak een afspraak bij de verschillende kredietverstrekkers
Pas als je voor jezelf een en ander op een rijtje hebt gezet, kun je afspraken gaan maken met de verschillende kredietverstrekkers. Zo kom je te weten waar je het voordeligst kunt lenen, waar je over de beste voorwaarden beschikt en heb je iemand die je berekeningen nog eens aan een kritisch oog onderwerpt. Schrik ook niet als een kredietverstrekker je maximaal leenbedrag een stuk lager inschat dan je zelf hebt gedaan. Banken en onafhankelijke verstrekkers willen graag hun geld terugzien en pakken de zaak dan ook liever heel voorzichtig aan.