Is het verstandig je auto zelf te verkopen?

Is het verstandig je auto zelf te verkopen?

Is het tijd voor een andere auto? Dan betekent dit in nagenoeg alle gevallen dat je je huidige auto kwijt moet. Wanneer deze nog in goede of redelijke staat is, is verkopen de aantrekkelijkste optie aangezien je er dan nog iets voor krijgt. Maar wat kies je? Lever je jouw auto in bij de dealer of ga je zelf je auto verkopen aan een andere particulier?

De voordelen van het verkopen aan een dealer

Je auto inruilen bij de dealer (dus feitelijk verkopen aan een autohandelaar of zelfs een opkoper) is de makkelijkste manier om snel van je auto af te komen. De kopende partij doet een bod of stelt een korting voor op de aanschaf van een nieuwe auto met inruil van je huidige model en daar ga je akkoord mee. Vaak is dit een proces van een paar minuten, waarbij je direct weet waar je aan toe bent.

Het nadeel is dat je op deze manier altijd de laagste prijs voor je auto krijgt. Opkopers, dealers en handelaren moeten namelijk een gezonde marge houden op de aankoopprijs, omdat zij de auto ook weer moeten verkopen met winst. Daarom kan het verstandiger zijn om zelf je auto te verkopen, zeker wanneer je een populair model hebt of een auto die nog in (zeer) goede staat is.

Zelf je auto verkopen is prima mogelijk

Het klinkt misschien lastig, maar dat is het tegenwoordig helemaal niet meer. Zelf je auto verkopen kan makkelijk op zoekertjessites zoals 2dehands.be en ook op Facebook kun je tal van verkoopgroepen vinden waar je direct je auto aan kunt bieden. Met een paar foto’s, een korte beschrijving en uiteraard de prijs, heb je al genoeg om je auto online aan te bieden.

De belangrijkste punten bij het verkopen van je auto

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf je auto wilt verkopen. Je kunt hierbij denken aan het volgende.

  • Het maken van goede foto’s zodat mensen de staat van de auto goed in kunnen schatten.
  • Vermeld altijd de kilometerstand. Dit is een van de belangrijkste punten voor de potentiële kopers.
  • Vermeld ook de schade aan de auto. Dat voorkomt kijkers die al snel afhaken vanwege vervelende verrassingen.
  • Vraag geen droomprijzen. Kijk eerst eens waar vergelijkbare modellen voor verkocht zijn, zodat je weet wat de auto écht waard is.
  • Was je auto (of ga naar de wasstraat) voordat je foto’s maakt. Je auto wordt hier namelijk aanzienlijk aantrekkelijker van.
© Pexels.com

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is het feit dat je veel berichten binnen kunt krijgen. Bedenk van tevoren hoe je dit wilt regelen. Werk je bijvoorbeeld overdag, dan is het verstandig om je telefoonnummer niet te vermelden in de advertentie, zodat je alleen biedingen via Facebook of de mail krijgt. Heb je haast én kun je de telefoon overdag ook opnemen? Dan is het vermelden van je telefoonnummer een manier om het proces aanzienlijk te versnellen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *