Deze 5 tips helpen je om beter met geld om te gaan

Deze 5 tips helpen je om beter met geld om te gaan

Vliegt het geld bij jou ook de deur uit? En weet je niet precies waar het blijft? Dan is het goede nieuws; je kunt leren om meer grip te krijgen op je geld. Het begint namelijk allemaal met inzicht en overzicht. Misschien denk je nu dat het je veel moeite gaat kosten en heb je niet veel zin om je in geldzaken te verdiepen. Maar, het is echt de moeite waard want het geeft je heel veel rust.

Tip 1 – Krijg inzicht in je geldzaken
Een van de belangrijkste dingen is wel dat je weet waar je geld naar toe gaat. Wat gaat er naar de vaste lasten? En wat geef je uit aan boodschappen en overige zaken? Vaak geef je ongemerkt veel geld uit aan niet noodzakelijke dingen. Begin dus met het nakijken van de bankafschriften. Neem hiervoor de afschriften tot een jaar terug omdat sommige lasten jaarlijks worden afgeschreven. Maak nu een overzicht met vaste maandelijkse lasten en periodieke of eenmalige afschrijvingen. Het overgebleven geld is voor de overige uitgaven.

Tip 2 – Probeer je vaste lasten te verlagen
Overstappen loont! Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar en kijk of er een goedkoper alternatief is. Vaak is dit het geval bij energieleveranciers, verzekeraars en bij aanbieders van telefoonabonnementen. Wil je liever niet overstappen? Vraag dan aan je huidige aanbieder of er een korting mogelijk is.

Tip 3 – Verdeel je geld over verschillende potjes
Om te voorkomen dat je geld uitgeeft zonder te weten waar het blijft, verdeel je het over verschillende potjes. Zo maak je een potje voor de boodschappen, de auto, kleding en onvoorziene uitgaven. Gaat de auto onverwacht kapot? Dan betaal je dat gewoon uit het potje voor de auto en hoef je niet de rest van de maand op water en brood te leven.

Tip 4 – Let op de aanbiedingen
Supermarkten hebben elke week weer andere producten in de aanbieding. Vergelijk wekelijks de aanbiedingen van supermarkten en andere winkelketens en probeer zoveel mogelijk in de aanbieding te kopen. Leg een voorraad aan zodat je even vooruit kunt. Een andere manier om te besparen op je boodschappen is om vaker het huismerk te kopen. Dat scheelt enorm in de prijs. Veel supermarkten bieden producten die aan de datum zijn met extra korting aan. Vlees en sommige groenten kun je ook op de dag van aankoop nog invriezen.

Tip 5 – Voorkom impulsaankopen
Leuke schoenen, lekker uit eten of een weekendje weg; er zijn zoveel verleidingen. Probeer daar niet aan toe te geven. Het is beter om elke keer wat geld in een potje voor jezelf te doen. Dat mag je dan opmaken aan leuke dingen.

© Pexels.com

Zoals je ziet is het goed mogelijk om beter met je geld om te gaan als je inzicht hebt. Het is belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan er binnen komt en dat je zorgt voor een spaarpotje. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *