Auto tuning: van prestatie-upgrades tot visuele aanpassingen

Auto tuning: van prestatie-upgrades tot visuele aanpassingen

Koop je vandaag de dag een auto, dan krijg je een prima vervoermiddel vol handige elektronica die de rijeigenschappen verbeteren. Helaas zijn de meeste modellen niet erg onderscheidend en missen karakter. Door de auto te tunen of te voorzien van visuele upgrades krijgt je auto een meer persoonlijke uitstraling. Lees in dit artikel meer over de verschillende mogelijkheden.

Prestatie-upgrades voor de auto

Door een prestatie-upgrade krijgt je auto meer vermogen, betere remmen, een stabiele of juist een sportieve wegligging. Er zijn hiervoor verschillende technische mogelijkheden, maar de meest gebruikte vorm is chiptunen. De motorprestaties van moderne auto’s zijn softwarematig begrenst. Dit betekent dat een motor meer vermogen kan afgeven dan uit de fabrieksconfiguratie. Laat je de auto chiptunen, dan worden de gegevens door een specialist aangepast, waardoor de motor meer kracht krijgt en de maximumsnelheid van de auto omhoog gaat. Bij de meeste modellen ligt de prestatiewinst tussen de 10% en 35%.

Door een aangepast uitlaatsysteem reageert de auto directen op het gaspedaal. Een sportluchtfilter zorgt ervoor dat er meer lucht naar de motor wordt aangezogen. Bovendien is deze lucht kouder, waardoor de verbranding sneller zal plaatsvinden. De extra aangezogen lucht moet wel via de uitlaat worden afgevoerd. Dit lukt via een aangepast uitlaatspruitstuk en een sportuitlaat.

De wegligging van de auto verbeter je door kwalitatief betere schokdempers en veren. Deze dempers vangen schokken beter op, waardoor de auto stabieler op de weg ligt. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een verlagingsset, waarmee de auto lager op de weg ligt. Behalve functioneel geeft dit de auto direct een meer sportieve uitstraling. Zorg er tenslotte voor dat de banden het extra vermogen aankunnen. Kies voor een kwalitatief goed merk in plaats van een goedkope band, waardoor de auto op het wegdek te allen tijde voldoende grip heeft.

Visuele aanpassingen

Er zijn zeer veel mogelijkheden om het uiterlijk van de auto te personaliseren. Afhankelijk van het merk en model bieden autofabrikanten de nodige aanpassingen aan. Je kunt ook kiezen voor aanpassingen gefabriceerd door andere leveranciers, en optie die vaak goedkoper zal uitvallen.

Het exterieur van de auto veranderd snel door bijvoorbeeld ander spiegels, grille, tankdoppen, sierstrips of sidebars te monteren. Het is vaak mogelijk om geheel andere bumpers of spoilers te kopen, waarmee de auto een ander uiterlijk krijgt. Koop je bodykit, dan krijg je nieuwe onderdelen met een gelijksoortige uitstraling. De keuze uit aangepaste roestvrijstalen velgen is voor iedere wielmaat enorm.

© Pexels.com

Door de ruiten te blinderen met een coating of folie krijgt de auto een luxe uitstraling en geeft meer privacy. Hier zijn wel regel voor. In België mag de voorruit en zijruiten vooraan geen verandering krijgen, anders dan hoe de auto de fabriek heeft verlaten. De achterruit en zijruiten achter mogen wel in iedere kleur worden behandeld, zolang de reflectie niet hoger uitvalt dan 15% en je altijd door de ruit kunt kijken. Daarnaast moet de auto voorzien zijn van twee buitenspiegels.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *