Een verlengstuk van je woonkamer

Een verlengstuk van je woonkamer

Je tuin is een verlengstuk van je woonkamer. De aanleg daarvan is dus zeker heel belangrijk. Maar waar let je nou precies op bij het aanleggen van een tuin? In dit artikel geven we je verschillende tips, zodat jij lekker van je woonkamer….euhh…tuin kan genieten in alle seizoenen…

Tips voor tuiaanleg

  • 1. Bestrating is sfeerbepalend in de tuin, net als de vloer in de woonkamer. Ga je voor beton of natuursteen? Kies je voor (grote) tegels of liever voor klinkers? Een combinatie van verschillende soorten verharding kan natuurlijk ook.
  • 2. Het moeilijkste, maar belangrijkste onderdeel van je tuin is de beplanting. Planten geven sfeer. Maar er komt wel heel wat bij kijken: een plantschema (daarin hou je rekening met zaken als: bloeitijd, bloeikleur, hoogte van planten, standplaats) en de keuze van planten. Het kan handig zijn om hier een tuinontwerper bij in te schakelen.
  • 3. Kies je voor een gazon of niet? Zo’n grasmat geeft een ruimtelijk zicht en is makkelijk om de belijningen in de tuin te bepalen.
  • 4. Een belangrijk punt voor je tuin is de afwatering. Met goede drainage voorkom je natte voeten en het is goed en duurzaam om overtollig regenwater op te vangen.
  • 5. Denk ook na over de erfafscheiding. Wil je een groene afscheiding of eentje van hard materiaal, zoals een schutting?
  • 6. In tijden van droogte is een beregeningssysteem handig om dode planten in je tuin te voorkomen. Je kan kiezen voor een grondwaterput, maar veel waterschappen zitten daar niet op te wachten en het duurt lang voordat je deze hebt terugverdient. Het beregeningssysteem kan ook op leidingwater. Maar dan moet je druk op de waterleiding vantevoren even bepalen.
  • 7. Verlichting doet ook een hoop in je tuin. Het is handig om functionele verlichting te hebben, zodat je bijvoorbeeld de sleutel in je slot kan steken. Maar vlak de sfeerverlichting niet uit. Dat maakt je tuin gezellig.
  • 8. Welke beleving wil je in je tuin? Wil je lekker loungen, kies dan voor een lekkere lounge set om op te hangen. Wil je liever lekker buiten eten dan is een tafel met stoelen een handige optie. Welke tuinmeubelen je ook kiest, laat ze onderdeel zijn van je tuin.
  • 9. Terug naar de inrichting: wil je een pergola voor de schaduw en van welk materiaal? Wil je een vlonderterras in je tuin?
© Pexels.com

Een hovenier

Als je heel creatief en handig bent, kun je dit natuurlijk zelf doen. Maar voor een optimale tuinbeleving is het wellicht handig om een hovenier in te schakelen. Hij of zij heeft professionele kennis van tuinaanleg.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *