Hoe verleng je de levensduur van je tuinhuis?
Lifestyle

Hoe verleng je de levensduur van je tuinhuis?

Een tuinhuis gaat gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee. De levensduur is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de mate waarin het wordt onderhouden. Verf of beits je een tuinhuis elke paar jaar? Dan gaat je tuinhuis langer mee en blijft het ook mooi. Maar, wat is dan beter? Verf of beits?

Maak je tuinhuis regelmatig schoon
Een tuinhuisje heeft veel te verduren. Zon en regen tasten het hout aan, net als schimmels en insecten. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je tuinhuis regelmatig schoon te maken en om zwakke plekjes bij te werken.

Schoonmaken doe je met een tuinslang, borstel, spons en water. Als eerste maak je het tuinhuis stofvrij met een borstel. Haal alle spinnenwebben, vuil en zand van het hout. Na de voorbereiding spuit je het tuinhuis af met water. Werk altijd van boven naar beneden, dus eerst het dak en dan de rest. De spons gebruik je om vastzittend vuil te verwijderen.

Controleer op gaatjes en rotte plekken
Als je toch bezig bent met schoonmaken, maak dan van de gelegenheid gebruik om het hout te controleren op gaatjes en rotte plekken. Lekt het water naar binnen? Controleer dan ook de dakbedekking. Het kan zijn dat je deze moet vervangen. Kleine gaatjes in het hout repareer je snel met houtkit. Zitten er zachte plekken in het hout? Dan heb je te maken met houtrot. Houtrot moet je helemaal verwijderen, daarna vul je de plek op met houtrotvuller.

Een tuinhuis lakken
Lak dicht het hout helemaal af waardoor het beschermt tegen weersinvloeden. Het nadeel daarvan is dat vocht ook niet meer weg kan. De kans bestaat dat het hout toch gaat rotten. Als je een tuinhuis lakt moet je dit dus professioneel aanpakken. Controleer het hout eerst op kieren en scheuren en kijk ook naar de delen die het meest gevoelig zijn voor houtrot zoals de onderste planken en de hoeken. Op deze plaatsen dringt vocht gemakkelijk in het hout waardoor het kan gaan rotten.

Een tuinhuis beitsen
Ook beits beschermt het hout tegen weersinvloeden. Als je beits gebruikt hoef je het tuinhuis niet eerst in de grondverf te zetten. Beits dringt diep in het hout, maar het hout kan wel blijven ademen. Omdat het vocht weg kan, verkleint het de kans op houtrot. Regelmatig behandelen blijft wel nodig, al gaat beits lang mee. Je kunt daarbij kiezen uit een transparante of een dekkende coating. Beits heeft ook een nadeel. Omdat het diep in het hout trekt, is het bijna niet mogelijk om over te stappen op een andere coating.

© Pexels.com

Wanneer verf of beits je een tuinhuis?
De beste tijd voor onderhoud aan je tuinhuis is het voorjaar. Bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius, op een droge dag, verf of beits je een tuinhuis het beste. Elk jaar loop je het hele tuinhuis even na en één keer in de drie of vier jaar is het tijd voor een grote verfbeurt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *