De uitdaging aangaan tijdens een survivalkamp

De uitdaging aangaan tijdens een survivalkamp

Een survivalkamp doet je direct denken aan uitdaging, spanning en avontuur. Survivalactiviteiten zijn actief en vaak in de buitenlucht. Het woord ‘survival’ betekent tenslotte letterlijk ‘overleven’. Je moet een beetje lef en de nodige sportiviteit bezitten om jezelf in te schrijven voor een survivalkamp. Vaak wordt je vanuit een studie, werkgever of (sport)vereniging verwacht om deel te nemen. Waar kun je dan op rekenen? Hoe gaat het er tijdens een survivalkamp aan toe? Nu is natuurlijk geen kamp exact hetzelfde qua opzet, maar er zijn zeker overeenkomsten tussen de verschillende survivalkampen.

De kern bestaat vaak uit sportactiviteiten

Over het algemeen bevatten survivalkampen een uitgebreid programma van diverse sportieve activiteiten. Dit kan werkelijk van alles zijn. Je kunt denken aan een uitdagende kanotocht, fietsen, wandelen of het afleggen van een klimparcours. Soms maakt het aanleren van overlevingstechnieken een belangrijk onderdeel uit van het programma. Hoe kun je bijvoorbeeld zonder voedselvoorraad overleven in een bos? Sommige survivalkampen zijn sterk competitief georganiseerd. Meestal worden er teams gevormd, die met elkaar strijden om de eerste plaats op de ranglijst.

Een stoere verblijfsaccomodatie hoort erbij!

Sommige survivalkampen worden op een vaste locatie gehouden. Er zijn ook kampen, waarbij de deelnemers rondtrekken en op verschillende plaatsen overnachten. Vaak logeren de deelnemers in de buitenlucht. Dit kan zijn in een eigen tentje of een grotere groepstent. Bij de meer extremere survivalkampen moeten de deelnemers zelf een slaapplek creëren, bijvoorbeeld tijdens een overlevingstocht in een bos. Natuurlijk zijn er ook survivalkampen, waarbij sprake is van enige luxe. De deelnemers slapen dan vaak in een groepsaccommodatie of in een enkel geval zelfs in een hotel.

De nodige gezelligheid mag ook niet ontbreken

Een survivalkamp kenmerkt zich door een hoge mate van sportiviteit en uitdaging, soms zelfs met een primitief randje. Ook sociaal contact en gezelligheid is natuurlijk een belangrijk aspect van het kamp. Dit kan zijn in de avonduren, nadat de uitdagingen van de dag weer zijn getrotseerd. Samenwerken en goed contact opbouwen staat ook centraal tijdens veel activiteiten. Als goed werkend team bereik je vaak meer dan wanneer je alleen de uitdaging aangaat. Dat is een belangrijke les die vaak tijdens een survivalkamp centraal staat. De deelnemers ervaren dit vaak aan den lijven en nemen deze kennis mee in hun school- of professionele loopbaan. Je kunt er veel voordeel mee op doen!

© Pexels.com

Wat levert het uiteindelijk een deelnemer op?

Een survivalkamp is een vorm van kamp die vaak wordt gekozen. De mix van acties en gezelligheid zorgt ervoor dat de deelnemers vaak moe, maar voldaan weer naar huis terugkeren. Deelnemers hebben zichzelf vaak verrast op het gebied van uithoudingsvermogen en lef. Ze hebben activiteiten uitgevoerd, die ze eerder niet voor mogelijk hadden gehouden. Soms zijn er vriendschappen opgebouwd voor het leven. Vaak is in ieder gevallen de band tussen teamleden sterk gegroeid. Een mooi resultaat, wat vaak binnen een aantal dagen wordt bereikt. Kortom een survivalkamp heeft je vaak ook echt iets te bieden!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *