De voor- en nadelen om fietsend naar je werk te gaan

De voor- en nadelen om fietsend naar je werk te gaan

Fietsen naar het werk wordt door de werkgever steeds meer aangeprezen, want zeg nu zelf, het is een gezondere optie dan met de auto naar het werk of dat je met het openbaar vervoer reist. In beweging zijn is goed voor de mens en fietsen naar het werk kan onderdeel uitmaken van een gezonde leefstijl. Maar welke voordelen- en nadelen heeft het fietsen naar het werk nu eigenlijk?

Voordelen fietsen
Er zijn veel voordelen als het gaat om te fietsen naar het werk, denkend aan:

 • Je bent in beweging.
 • Je voelt je fit.
 • Je bent milieubewust bezig.
 • Je vangt vitamine D op.
 • Je bent minder kosten kwijt.
 • Je verminderd stress.
 • Je hebt tijdwinst.

Fietsen naar het werk zorgt voor extra beweging. Als je een kantoorbaan hebt, beweeg je niet veel en is het lastig om aan de dagelijkse hoeveelheid bewegen te komen. Door naar het werk te fietsen en weer terug, pak je toch winst op dit gebied. Daarnaast houdt het je fit, krijg je vitamine D binnen door buiten te zijn en kan jij lekker je hoofd leegmaken na een drukke werkdag. Het fietsen kan dus stress verminderen.
Als je kijkt naar de drukte in het verkeer en de knelpunten op bepaalde wegen, is fietsen zeker de moeite waard! Soms krijg je er zelfs tijdwinst op! In de file staan kost tijd, is slecht voor het milieu met betrekking tot de uitlaatgassen en je wordt er niet vrolijker van. Dit alles kan je bespaard blijven door te gaan fietsen. Daarnaast scheelt het je in de kosten voor het tanken van de auto of het gebruik maken van het openbaar vervoer. Zeker met de stijgende prijzen, is dit een groot pluspunt.
Als laatst te benoemen voordeel is dat de werkgever vaak de werknemer wil stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan. Zo hebben veel organisaties een zogeheten fietsplan, waarbij de werknemer met korting een fiets kan aanschaffen. Dit maakt het dus aantrekkelijk.

Maar aan elk voordeel zit vaak ook een nadeel.
Zo kan het een nadeel zijn dat:

 • Je ook in de winter op de fiets naar het werk kan gaan. Helaas zijn de weersverwachtingen in de wintermaanden niet altijd optimaal en moet rekening gehouden worden met sneeuw en ijzel.
 • Je niet in conditie bent. Om tegen de windvlagen in te fietsen in de herfst/wintermaanden moet je toch enige conditie opbouwen.
  -Je vaak zweterig wordt van inspanning. Als je geen gelegenheid hebt om te douchen of om te kleden op het werk, kan dit bezwaarlijk zijn. Zweterig op het werk komen is natuurlijk niet zo prettig.
 • Als je een dure fiets hebt aangeschaft, maar de werkgever geen geschikte fietsstalling heeft dat overdekt is of afgesloten, kan dit toch een nadeel zijn.
 • Als je op meerdere locaties werkt, het onhandig is om spullen steeds mee te nemen. Ook kan de fietsafstand tussen diverse locaties groter zijn wat met de werktijd niet haalbaar is.
 • Ben je woonachtig ver buiten jouw werk, dan is fietsen natuurlijk ook niet haalbaar.
© Pexels.com

Kortom, er zitten zowel voor- als nadelen aan het fietsen naar je werk. Het ligt aan je woonafstand, soort werk en puf of je wel of niet kiest om de fiets te pakken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *